İstanbul The Lights, Çağdaş İstanbul Vakfı tarafından hayata geçiriliyor. Projeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi mecra ve tanıtım desteği sağlıyor.

İstanbul’da sanat, ışıkla buluşuyor…

7 Aralık’ta başlayacak ve 3 Ocak’a kadar sürecek; İstanbul’u dev bir dijital sanat platformuna dönüştürecek İstanbul The Lights’ın tanıtım toplantısında basın mensupları ile bir araya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Çağdaş İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli proje hakkında bilgileri aktardıktan sonra İstanbul’un dünya kültür başkentleri arasında ilk üçte görmek için şehre kültür sanat alanında yapılan yatırımlardan, İstanbul’un gelecek projeksiyonu için neler yapıldığını basın mensupları ile paylaştılar. 

İstanbul The Lights hakkında

Çağdaş İstanbul Vakfı’nın toplumu güvenli bir şekilde bir araya getirme misyonunun bir parçası olarak, sosyal mesafenin hala gözlemlenebildiği bir ortamda, yaklaşık bir ay boyunca İstanbullulara farklı bir deneyim yaşatacak İstanbul The Lights’ta dijital sanatlar alanında dünyaca tanınmış Güvenç Özel, Ouchhh ve Memo Akten gibi yurt içi ve yurt dışında yaşayan 35’in üzerinde yetenekli sanatçının bir dizi heykel ve eserleri, şehrin 59 farklı noktasında sergilenecek. Uluslararası tanınmışlığı olan dijital sanatlar alanında üretim yapan 53 sanatçının eserlerinden 7 LED ışık enstalasyonu, 2 dev ölçekli led heykel, kamusal ve özel alanlarda Maçka Parkı, Maçka Sanat Parkı, Taksim Meydanı ve IGA, The Marmara Taksim Otel ve dev LED ekranlarda konumlandırılacak. Proje dahilinde 30 yeni medya sanatçısının dijital videoları şehrin 52 farklı noktasındaki şehir ekranı, metro ve AVM dev ekranlarında olacak. Augmented Reality tekniği ile üretilmiş 15 sanatçının heykel ve duvar resimleri-eserlerini, İstanbullular mobil cihazları ile deneyimleyebilecekler. İstanbul The Lights kapsamında tarihi sonra duyurulacak bir de mapping gösterisi yapılacak. Çağdaş İstanbul Vakfı çatısı altında gerçekleştirilen projenin küratörleri, CIF sanat ve kültür programları direktörü Ayça Okay ve Contemporary Istanbul Plugin’in küratörü Esra Özkan; ha:ar ekibinden de sanatçılar Hande Şekerciler ve Arda Yalkin.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu toplantıda yaptığı konuşmada:

“İstanbul; tarih boyunca siyasi, iktisadi, dini, mimari, gastronomi ve bugün vurgulamak istediğim kültürel anlamda mesajları olan bir kent.

Kültürel göstergeleri çok kuvvetli olan, yaratıcı ve üretken karakterini ortaya koyabilen bir şehir.  Biz, sanatın her alanında üreten, eserler veren bir İstanbul vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu İstanbul’a farklı bir özellik katmak ya da önem atfetmek değil, aksine İstanbul’u tanımaktır.

Tarihini bilen, sokaklarını tanıyan, mesajını duyan herkes bilir ki, kısıtlamadığınız takdirde İstanbul, çok vefalı bir dosttur. Sanatsal anlamda, pandemi koşullarında bile üretebilen bir kent olduğunu gösterir. İSTANBUL THE LIGHTS, projesinde de bunu görüyoruz. İstanbul’un pandemi döneminde dünyaya mesajlar verebiliyor. Çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Kültürü, kültür varlıklarının korunması ve geliştirilmesi bizim için çok kıymetli. Bunu başarmak için de İSTANBUL THE LIGHTS projesinde olduğu gibi kamu ya da özel fark etmeksizin ilgili tüm kurum, vakıf, üniversite, sivil toplum ve tüm paydaşlarla işbirliğine her zaman açığız.

Sanatın ve kültürün, katılığı sevmediğini biliyoruz. Aksine çoğulculuk, etkileşim ve özgürlük taraftarıdır. Bu ortamlarda varlığını devam ettirebilir. Biz bu perspektiften kültür ve sanata bakıyoruz. Dar alanda eserler verilmesini, dünyaya bir pencerenden bakılmasını asla istemiyoruz. Bizim kıymetli bulmadığımız, ancak pek çok kişi ve kesiminin estetik değer atfettiği eserlere yüzümüzü çeviremeyiz. Sanatın, sübjektif olduğunu, insanın ve toplumun bir yansıması ve bir medeniyet göstergesi olduğunu biliyoruz.

İstanbul’da sözünü ettiğim doğrultuda pek çok adım attık. İstanbul’un tarihin ona yüklediği misyonunu yeniden yerine getirmesi için daha fazlasının da planlamasını yaptık. Dinler, lisanlar, kültürler, fikirler ve coğrafyaların kesiştiği İstanbul’un, sadece yurtiçi değil küresel anlamda bir istikameti olduğunu bilerek hareket ettik. Bu yolda ilerleme kaydetsek de pandemi, kültürel anlamda herkes gibi bizi de ertelemelere itti. Toplu alanlarda bir araya gelmenin oluşturduğu risk sonrası bu alanların kapanması nedeniyle düşündüklerimizin bir bölümünü hayata geçiremedik. Ancak bu sadece bir gecikme. Zira İstanbul’un bir kültür havzası olduğunu ve değerlendirilmeyi beklediğini biliyoruz.”

 

İstanbul için bir ilk olacak İstanbul The Lights hakkında Çağdaş İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli yaptığı açıklamada:

“Sizlerin de bildiği gibi bu yıl hepimiz için zor bir yıl oldu. Bütün dünya ağır bir sorunla yüzleşti. Böyle bir dönemde, dünyadaki birçok fuar ve kültürel etkinlik ertelenirken biz daha önceki zor yıllarda da benimsediğimiz şekilde Contemporary Istanbul olarak kolay yolu seçmedik, son ana kadar yola devam düşüncesiyle ilerledik. Geldiğimiz noktada, bütün dünyadan sanat galerilerinin, sanatçıların, sanat severlerin heyecanla beklediği Contemporary Istanbul’u 19 Aralık – 6 Ocak tarihleri arasında çevrimiçi yapacağız. Fiziki fuarımızı ise umutların tekrar yeşerdiği bir ilkbaharda yapacağız. Fuarımızı 27 Nisan ile 2 Mayıs 2021’e taşıdık, bunu ilk kez sizlerle paylaşıyorum. Ana sponsorumuz Akbank her zaman yanımızda, bundan güç alıyoruz.

Bugün burada bizi zoom toplantısında bir araya getiren İstanbul The Lights projesini anlatmaya geçmeden önce, vakfımız hakkında sizlerle bilgi paylaşımında bulunmak isterim. Çağdaş İstanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı’nı Eylül 2019’da kurduk. Amacımız sergiler ve etkinlikler yanında toplumumuzun ihtiyacı olan, sunulduğu zaman ilgi görecek, özellikle gençleri heyecanlandıracak, yaratıcı zekalara ışık tutacak işleri ve etkinlikleri yapmak. Hedeflerimiz içinde eğitim programları çok önemli. 2021 yılı eğitim planlamamızı yakında sizlerle paylaşacağız. Vakfımızın ilk projelerinden biri olan İstanbul The Lights, ışık sanatının, dijital sanatın şehir genelinde sunulduğu İstanbul’daki ilk ışık sanatı şöleni olacak. İstanbulumuzu nasıl renklendirebiliriz, İstanbullulara bu zor ortamda keyifli anlar yaşatacak bir projeyi nasıl hayata geçiririz diye düşünmeye başladık.  Çıkış noktamız, CI içinde yer alan Plugin- yeni medya- dijital sanatlardaki 8. yıllık deneyimimizdir. Dünyadaki tek ışık sanatının fuarda ayrı şekilde tanıtıldığı fuardır Contemporary Istanbul. İstanbul The Lights’la tüm dünyaya pozitif, umut dolu mesajlar vermeyi de hedefliyoruz, umarım 2021 İstanbul ve Türk turizmi için de yaraların sarıldığı bir yıl olur. Her şeyi geride bırakmış oluruz.

İstanbul The Lights’ı Ağustos ayında ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na sunduk. Projemizin İstanbullulara ulaşabilmesi için İstanbul genelinde mecralara ihtiyacımız olduğu için İBB mecra ve tanıtım desteği olmadan bu projenin gerçekleştirilmesi mümkün olmazdı. Sayın İmamoğlu, pandemi ortamını bir süre daha izleyerek bununla ilgili kesin kararı Ekim ayında almayı önerdiler. Netice olarak İstanbul The Lights’ın çalışmaları Kasım ayı başından itibaren bugüne geldi.  Contemporary Istanbul Vakfı adına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın İmamoğlu ve tüm ekibine teşekkür ediyorum.  İstanbul The Lights’ı çok önemsiyoruz. Çünkü biz öncelikle İstanbul’un büyük değerine inanıyoruz. İstanbul sadece birikimiyle değil güncel ve çağdaş bir metropol oluşuyla da dünyada önemli bir konuma sahip. Covid 19 döneminde etkinliğini sürdüren birkaç dünya kentinden biri oldu İstanbul. Şimdi bu muhteşem şehri ışıkla ve sanatla buluşturuyoruz. Sanat iyileştirici olduğu kadar da eğiticidir.” sözlerine yer verdi.

Sanatçılar

Ahmet Rüstem Ekici, Alp Tuğan, Arda Yalkın, Ayşegül Süter, Barış Gürsel,  Barış Kabalak,  Berkan Alkan, Burak Dağ, Emre Namyeter, Enes Fuat Genç, Fahrettin Aykut, Fatih Sevimlikurt, Fuat Değirmenci, Gökalp Gönen, Güvenç Özel, Ha:ar, Hakan Yılmaz, Hazan Ünsal, Fırat Engin, Ece Kibaroğlu, Emre Okçuer, Lal Batman,Tuba Elmas, Kıvanç Tatar, Lara Kamhi, Memo Akten, Mert Ege Köse, Murat Saygıner, Osman Koç, OUCHH, Ozan Gönen, Ozan Türkkan, Pırıl Şili, RAW, Resole, Selin Balcı, Sofia Krispo, Süleyman Yılmaz, UNDER 1 MİNUTE

Augmented Reality Sanatçılar

Ahmet Said Kaplan, Burak Şentürk, Büşra Çeğil, Balkan Karişman, Erinç Seymen, Ethem Onur Bilgiç, Furkan Nuka Birgün,Melis Buyruk,Meltem Şahin,Selin Çınar,Murat Palta,Tunca Subaşı,Hande Şekerciler,ha:ar, Melisa Altınsoy.

Çağdaş İstanbul Vakfı: Contemporary Istanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı (CIF) gücünü geçmişteki deneyimlerinden ve genç sanatseverlerden alıyor, sanatın gelişmesine ve yayılmasına destek olmayı, paylaşımcı ve katılımcı bir yaklaşımla geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlıyor.

Vakıf, sürdürülebilir, kaynakları ihtiyaca göre doğru kullanan, yereli besleyen, geleceğe yatırım yapan bir sistem oluşturmayı hedefliyor. Eğitim, araştırma, sergi, yayın gibi konu başlıkları altındaki projelerin hayata geçmesi için yerel ve uluslararası kurumlarla iş birlikleri gerçekleştiriyor.

“İçinden geçtiğimiz bu zor süreç, hepimize dayanışma ve paylaşma sözcüğünün anlamını ve birlik olmanın önemini ve değerini yeniden öğretti. Sanat ise bize yaratıcılığın her şartta devam eden bir dayanıklılığa sahip olduğunu hatırlattı. Sanatçılar bütün kısıtlamalara rağmen evlerinde, atölyelerinde çalışmayı ve üretmeyi sürdürüyor. Onların bu büyük çabası desteklenmeyi bekliyor.

Bu inancın verdiği ilhamla, CIF olarak, #çağdaşsanatadestek vermeye devam ediyoruz.”

 

İletişim için: Ebru Tekfidan 0533 311 29 60  ebru.tekfidan@mcsaatchi.com

Share This Story, Choose Your Platform!